Produsele de tip „bio” sunt mai scumpe în marile magazine, dar nu este și cazul fermierului Ioan Jivu, din județul Timiș.
El are de 13 ani o mică afacere cu produse agricole bio, iar marfa sa este chiar și cu 60A% mai ieftină decât alimentele bio de pe rafturile magazinelor.
Din produsele sale mănâncă aproximativ 100 de familii. Ideea i-a venit după ce a călătorit în Franța și Japonia, de unde s-a întors atât cu semințe de tot felul, cât și cu informațiile de care avea nevoie pentru a pune pe picioare afacerea.
„Anul acesta am 16 ani de când am început acest program de parteneriat între mine ca producător de legume certificate bio și familii din Timișoara, Lugoj care vin și de la Făget și iau săptămânal coşul”, spune Ioan Jivu, citat de Antena3.
Cu legume bio umple săptămânal coşurile celor care vor să mănânce sănătos. Iar preţurile sunt mult mai mici decât cele din magazine.
Fermierul spune că de decenii întregi folosește doar material organic pentru tratarea plantelor, așa cum se făcea pe vremuri.
„Săptămânal aceste roşii primesc 1-1,5 litri amestec de găinaţ cu apă, în proporție de 15-20% găinaț și restul apă. Vor fi și stropite din când în când cu lapte. Ele cresc într-un pământ care nu a văzut de vreo 30 de ani chimicale, au îngrășământul natural și e normal să crească sănătos”, precizează Ioan Jivu.
Răsadurile şi le face singur, din seminţele adunate an de an de la legumele pe care le cultivă. Vinetele, de exemplu, sunt din soiul adus în urmă cu 16 ani din Japonia.
„Este un soi de vinete Light, mai dulci și care au și semințe mai puţine și să ştiţi că e foarte căutată”, explică el.
Sursa foto: Antena3